PZHiPTCh „POLSUS” podejmuje szereg inicjatyw na rzecz stabilizacji i ochrony rynku trzody chlewnej. Prowadzi również działania promocyjne i informacyjne wspierające sektor hodowli i chowu świń. Współpracuje w tym zakresie z wieloma organizacjami branżowymi oraz jednostkami naukowo-badawczymi.
W ramach tych działań powstał m. in. System PQS (Pork Quality System) – System Jakości Wieprzowiny, którego „POLSUS” jest współautorem i współwłaścicielem. System PQS został uznany w 2009 r. przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności.
„POLSUS” jest partnerem w programie współpracy z siecią handlową AUCHAN w zakresie produkcji wieprzowiny wiejskiej ze świń rasy puławskiej oraz współpracuje z Krajową Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich województwa lubelskiego (KSOW).
W ramach indywidualnej współpracy lub jako członek konsorcjum bierze aktywny udział w krajowych i międzynarodowych projektach badawczych (m. in. Q-PorkChains, EconWelfare czy POIG).
Dzięki środkom pochodzącym z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego realizuje szereg cennych i atrakcyjnych projektów. Corocznie organizowane są wystawy zwierząt hodowlanych promujące materiał zarodowy. Ze środków FPMWp powstała "Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030" zawierająca zbiór wytycznych dla branży, których wdrożenie pozwoliłoby na poprawę sytuację w sektorze trzody chlewnej. Zaktualizowano także dane dotyczące wartości dietetycznej wieprzowiny, a upowszechnianie tych wyników pozwala na zmianę dotychczasowego wizerunku mięsa wieprzowego jako tłustego i niezdrowego. Przy udziale kancelarii prawnej zorganizowano szkolenia dla rolników z zakresu procedur uzyskiwania pozwoleń na budowę lub rozbudowę chlewni.
Współpraca z Fundacją Programów Pomocy dla Rolnictwa FAPA umożliwiła zorganizowanie szkoleń dla rolników z zakresu produkcji mięsa wysokiej jakości, a w ostatnim czasie z nowoczesnej i kompleksowej produkcji prosiąt, co jest zgodne z rekomendacjami zawartymi w Strategii.