produkt polski

hampshireKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporność za zmiany warunków środowiskowych

Rasa hampshire pochodzi z USA. Świnie te zaczęto sprowadzać do Polski na początku lat 70-tych XX w.

W hodowli czystorasowej są dość trudne. Użytkowość rozpłodowa utrzymuje się na poziomie umożliwiającym opłacalność hodowli, ale pod warunkiem dobrych warunków środowiska. Często stosowane w programach krzyżowniczych jako komponent o wysokiej mięsności i dużym udziale wartościowych wyrębów w tuszy. Zwykle stosowane do produkcji knurków mieszańcowych z rasą pietrain lub duroc.

Świnia średniej wielkości, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Czarno umaszczona z różnej szerokości białym pasem, który przechodzi przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch. Na lekkiej, krótkiej głowie osadzone są małe i wyprostowane uszy. Nogi wysokie, proste z pionowo ustawionymi raciczkami. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 Wyniki oceny w roku: 2023

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

8,93

-

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

721

-

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,2

-

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

63,5

-

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,72

Liczba prosiąt odchowanych

10,50

Liczba sutków

13,10

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand