produkt polski

hampshireKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporność za zmiany warunków środowiskowych

Rasa hampshire pochodzi z USA. Świnie te zaczęto sprowadzać do Polski na początku lat 70-tych XX w.

W hodowli czystorasowej są dość trudne. Użytkowość rozpłodowa utrzymuje się na poziomie umożliwiającym opłacalność hodowli, ale pod warunkiem dobrych warunków środowiska. Często stosowane w programach krzyżowniczych jako komponent o wysokiej mięsności i dużym udziale wartościowych wyrębów w tuszy. Zwykle stosowane do produkcji knurków mieszańcowych z rasą pietrain lub duroc.

Świnia średniej wielkości, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Czarno umaszczona z różnej szerokości białym pasem, który przechodzi przez łopatki, przednie kończyny oraz brzuch. Na lekkiej, krótkiej głowie osadzone są małe i wyprostowane uszy. Nogi wysokie, proste z pionowo ustawionymi raciczkami. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

9,87

9,86

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

791 

699

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,7 

9,2

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

61,6 

61,8

Indeks oceny przyżyciowej (pkt)

127 

123

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,93 

Liczba prosiąt odchowanych

10,53 

Liczba sutków

13,07 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand