Loszki przeznaczone są na matki do krzyżowania towarowego.
Charakterystyka:
- liczne, zdrowe mioty
- wysoka mleczność
- dobre wykorzystanie paszy
- duża zawartość mięsa w tuszy
- wolne od genu RYR1T
- świnie krajowej hodowli są bardzo dobrze przystosowane do polskich warunków środowiskowych
- świnia późno dojrzewająca
Rasa powstała w wyniku uszlachetnia rasy białej zwisłouchej pochodzenia niemieckiego, która mimo iż prezentowała mięsny typ użytkowy, wykazywała wiele cech prymitywnych. Do uszlachetnienia tej rasy wykorzystano trzodę importowaną z Niemiec (rasa niemiecka uszlachetniona krajowa) oraz ze Szwecji (rasa szwedzka uszlachetniona krajowa). Uwieńczeniem prac hodowlanych było potwierdzenie odrębności rasy pbz rozporządzeniem Ministra Rolnictwa w 1962 r.
19.04.2018 r. świnie rasy polskiej białej zwisłouchej zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Świnie tej rasy charakteryzują się ogółem cech użytkowych na wysokim poziomie, w tym przede wszystkim bardzo dobrą użytkowością rozpłodową. Przy doborze przywiązywano dużą wagę do kształtowania pożądanej sylwetki. Pokrój świń tej rasy przyczynił się z pewnością do jej tak dużego rozpowszechnienia.
Świnia duża, o długim i szerokim grzbiecie, osiągająca 250-300 kg masy ciała. Białą skórę (dopuszczalne niewielkie ciemne plamy) pokrywa szczecina również białego koloru. Na niedużej głowie osadzone są uszy: duże bezwładnie zwisające lub nieduże, wąskie i półsztywne. Szyja długa, lekka. Małe łopatki dobrze przylegają do tułowia. Klatka piersiowa jest raczej płytka, ale szeroka i dobrze wysklepiona. Zad długi z dobrze umięśnionymi szynkami. Nogi stosunkowo krótkie i prosto postawione. Jako rasa mateczna posiada co najmniej 14 prawidłowo rozwiniętych sutków.
Wyniki oceny w roku: 2023
Wartość hodowlana
Cecha |
Knurki |
Loszki |
BLUP ZWH |
10,22 |
10,32 |
Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej
Cecha |
Knurki |
Loszki |
Przyrost dzienny stand. (g) |
747 |
669 |
Średnia grubość słoniny stand. (mm) |
9,0 |
10,1 |
Zawartość mięsa w tuszy stand. (%) |
60,5 |
59,2 |
Poziom użytkowości rozpłodowej loch
Cecha |
Wartość |
Liczba prosiąt żywo urodzonych |
12,73 |
Liczba prosiąt odchowanych |
11,72 |
Liczba sutków |
15,26 |