Wykaz knurków ocenionych 16.04.2024 r., które pod względem zbiorczej wartości hodowlanej BLUP (ZWH BLUP) przewyższają o jedno odchylenie standardowe średnią krajową dla danej rasy.

Numer knurka

Biuro POLSUS

Numer stada

Rasa

BLUP ZWH

BLUP PRZYR

BLUP % MIĘSA

BLUP UR

BLUP 21

10021060023

10

21

20

11,4

-0,1

-1,25

3,21

2,48

10021062523

10

21

20

11,49

-0,18

0,69

2,49

2,31

10021062723

10

21

20

11,58

-0,3

1,49

2,49

2,31

Oznaczenia:

  • Numer knurka - numer ocenianego knurka
  • Biuro POLSUS - cyfrowe oznaczenie Biura PZHiPTCh „POLSUS”
  • Numer stada - numer stada, z którego pochodzi oceniane zwierzę
  • Rasa - cyfrowe oznaczenie rasy (10 - wbp, 20 - pbz, 40 - puławska, 60 - hampshire, 70 - duroc, 80 - pietrain)
  • BLUP ZWH - zbiorcza wartość hodowlana BLUP
  • BLUP PRZYR - wartość hodowlana BLUP oszacowana dla przyrostów dziennych
  • BLUP % MIĘSA - wartość hodowlana BLUP oszacowana dla mięsności
  • BLUP UR - wartość hodowlana BLUP oszacowana dla liczby prosiąt żywo urodzonych
  • BLUP 21 - wartość hodowlana BLUP oszacowana dla liczby prosiąt odchowanych do 21 dnia życia

W celu ustalenia właściciela knurka należy skontaktować się z odpowiednim biurem PZHiPTCh „POLSUS” wg cyfrowego oznaczenia:

Oznaczenie biura POLSUS Lokalizacja stad (województwo) Siedziba biura POLSUS Oznaczenie biura POLSUS Lokalizacja stad (województwo) Siedziba biura POLSUS
 2 mazowieckie  Warszawa   20  łódzkie  Warszawa 
 4 podlaskie  Warszawa   22  warmińsko-mazurskie  Bydgoszcz 
 6 kujawsko-pomorskie  Bydgoszcz   24  opolskie  Poznań 
 8 pomorskie  Bydgoszcz   26  wielkopolskie  Poznań 
 12 świętokrzyskie  Warszawa  28  podkarpackie  Warszawa
 14 zachodniopomorskie  Bydgoszcz   32 dolnośląskie  Poznań 
 16 małopolskie  Warszawa  34 lubuskie  Poznań 
 18 lubelskie Warszawa 98 stada nie mśp na terenie całego kraju Warszawa

Kontakty do biur PZHiPTCh „POLSUS”

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand