Według nowych francuskich przepisów od października nie będzie już można używać nazw takich jak „hamburger”, „stek” czy „kiełbasa” dla produktów pochodzenia roślinnego. Nie znaczy to, że wegańskie odpowiedniki popularnych mięsnych dań znikną z rynku. Wymusza to jedynie konieczność opracowania nowego nazewnictwa, dla produktów niezawierających białka zwierzęcego. 

Przedstawiciele związków rolniczych i reprezentujących przemysł mięsny przekonują, że chodzi o przejrzystość. Zdaniem FNSEA regulacje powinny zostać wprowadzone na szczeblu Unii Europejskiej. Organizacja podkreśla, że niektóre terminy takie jak „masło”, „mleko” i „ser” są już chronione prawnie i mogą być stosowane w państwach członkowskich wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. 

Źródło:

https://nowymarketing.pl/a/38542,produkty-roslinne-we-francji-nie-beda-mogly-być-nazywane-hamburgerami-czy-stekami

https://bezprawnik.pl/koniec-weganski-burgerow/?fbclid=IwAR3zeGyqoRdg8SAH3A4tnlDygrobqLAMRQOtdDrT-e6JapQmX91UpbpLRB8

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand