Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?

Rozpoczęliśmy listopad. Przez ostatni miesiąc cena zgodnie z oczekiwaniami spadła, co wynikało nie tylko ze spadków na giełdzie niemieckiej, ale i umocnienia się złotówki względem euro. W ostatnim tygodniu października płacono w Polsce już poniżej 10 zł za kg w klasie E – niżej aniżeli miesiąc wcześniej, ale za to więcej niż u naszych zachodnich sąsiadów. Z czego to wynika? – z dostępności zwierząt do uboju. Za Odrą nadal jest ona wyższa, aniżeli u nas, co powoduje, że zakłady gotowe są więcej płacić za towar, ponieważ i tak jest problem z jego importem, gdyż problem pogłowia to nie tylko problem Polski, ale i wielu innych krajów Europy Zachodniej.

Czy zatem czekają nas podwyżki za świnie w kraju?... Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie… Niewątpliwie za podwyżką przemawiają dwie rzeczy

 

link do artykułu

źródło: www.3trzy3.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj