Głównym zadaniem PZHiPTCH „POLSUS” jest prowadzenie oceny wartości użytkowej świń oraz prowadzenie ksiąg hodowlanych świń. Powyższe zadania wykonywane są w oparciu o założenia Krajowego Programu Hodowlanego, który określa zasady prac prowadzonych w stadach hodowlanych i dotyczy następujących ras świń: wielka biała polska, polska biała zwisłoucha, puławska, duroc, pietrain i hampshire. Prace te mają na celu doskonalenie genetyczne czystych ras oraz produkcję materiału hodowlanego, zarówno czystorasowego jak i mieszańcowego.

Na sukces programu hodowlanego składa się wiele czynników. U podstaw leży m.in. dokładna rejestracja i analiza rodowodów świń, a co za tym idzie, konieczność prowadzenia kontroli pochodzenia zwierząt. Jest to podstawą do prowadzenia prawidłowej oceny wartości użytkowej i hodowlanej zwierząt, a następnie selekcji i indywidualnego doboru do kojarzeń.

Prowadzenie prac hodowlanych jest możliwe także dzięki specjalnemu systemowi znakowania i identyfikacji świń. System znakowania świń hodowlanych, którym posługuje się Związek „POLSUS” przyporządkowuje jeden, niepowtarzalny numer jednemu zwierzęciu. Numer ten widnieje w uszach świni w formie tatuażu lub założonego kolczyka.

Podczas oceny świń gromadzone są m.in. informacje takie jak:

1. w zakresie użytkowości rozpłodowej:

  • liczba prosiąt urodzonych
  • liczba prosiąt odchowanych
  • liczba sutków
  • wiek pierwszego oproszenia
  • okres międzymiotu

2. w zakresie użytkowości tucznej i rzeźnej:

  • tempo wzrostu
  • grubość słoniny
  • wysokość oka polędwicy
  • zawartość mięsa w tuszy

Ocena użytkowości tucznej i rzeźnej świń przeprowadzana jest za życia zwierzęcia. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu ultradźwiękowych aparatów PIGLOG 105. Świnie czystorasowe poddawane są również ocenie wartości hodowlanej (BLUP ZWH) szacowanej przez Instytut Zootechniki PIB w Balicach.

W pracach hodowlanych wykorzystywane są również wyniki oceny tucznej i rzeźnej świń przeprowadzanej w SKURTCh (ZD IZ PIB), gdzie określane są również podstawowe parametry jakości mięsa wieprzowego testowanych osobników.

Wszystkie te prace mają na celu podniesienie efektywności ekonomicznej gospodarstw zajmujących się hodowlą i produkcją świń, jak również polepszenie walorów smakowych mięsa wieprzowego, jego jakości i właściwości dietetycznych.

 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj