Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Rozpoczęliśmy listopad. Przez ostatni miesiąc cena zgodnie z oczekiwaniami spadła, co wynikało nie tylko ze spadków na giełdzie niemieckiej, ale i umocnienia się złotówki względem euro. W ostatnim tygodniu października płacono w Polsce już poniżej 10 zł za kg w klasie E – niżej aniżeli miesiąc wcześniej, ale za to więcej niż u naszych zachodnich sąsiadów. Z czego to wynika? – z dostępności zwierząt do uboju. Za Odrą nadal jest ona wyższa, aniżeli u nas, co powoduje, że zakłady gotowe są więcej płacić za towar, ponieważ i tak jest problem z jego importem, gdyż problem pogłowia to nie tylko problem Polski, ale i wielu innych krajów Europy Zachodniej.
Czy zatem czekają nas podwyżki za świnie w kraju?... Ciężko odpowiedzieć jednoznacznie… Niewątpliwie za podwyżką przemawiają dwie rzeczy
źródło: www.3trzy3.pl