Dorota i Piotr Kosowscy z województwa wielkopolskiego przeciwstawili się współczesnym trendom, i zamiast dążyć do stałego zwiększania skali produkcji trzody, postawili na skrócenie łańcucha dostaw i samodzielne przetwórstwo wyprodukowanego żywca. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Jak już nieraz pokazaliśmy, innowacje to nie tylko wdrażanie nowinek technicznych, wysokowydajnych genetyk, czy nowoczesnych środków produkcji. W dzisiejszych realiach prawdziwą innowacją okazuje się też swoisty powrót do korzeni. Z takim właśnie rodzajem innowacji mieliśmy przyjemność zetknąć się w gospodarstwie Doroty i Piotra Kosowskich z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego w północnej Wielkopolsce. Choć rolnicy prowadzą duże gospodarstwo wyspecjalizowane w produkcji roślinnej, w chowie trzody postawili nie na zwiększanie skali produkcji, ale na wzrost wartości dodanej.

Gospodarstwo Kosowskich prowadzone jest na areale.....

 

link do artykułu

źródło: www.farmer.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj