W dniach 23 czerwca w Minikowie i 8 lipca br. odbyły się warsztaty, przygotowane i przeprowadzone w ramach zadania „Jak w dobie ASF zwiększyć konkurencyjność polskiej wieprzowiny?”, finansowanego z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Warsztaty podzielone były na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W ramach części teoretycznej Pan Robert Kaźmierczak przybliżył uczestnikom informacje dotyczące krajowego potencjału hodowlano-produkcyjnego, a także możliwości jego zaprezentowania na rynku razem z wyróżnikami poprawiającymi konkurencyjność, jakimi są m.in.: systemy jakości, oznakowanie logo „PRODUKT POLSKI”, Lista Produktów Tradycyjnych, czy produkcja GTS. W części teoretycznej zawierał się również wykład dr n. wet. Piotra Kołodziejczyka na temat ASF.
W ramach części praktycznej przeprowadzony został pokaz przygotowania roztworu dezynfekcyjnego, prawidłowej zmiany odzieży podczas wejścia do chlewni, czy wykonania prostej, ale skutecznej śluzy oraz prawidłowego czyszczenia i dezynfekcji obuwia.
Spotkanie było doskonałą okazją do wsparcia edukacyjnego w zakresie ASF, które pomoże wzmocnić poczucie bezpieczeństwa dla prowadzonej w gospodarstwie produkcji trzody chlewnej w dobie ASF oraz zapewnić większe poczucie stabilności produkcji.