W dniach 19-21 lutego na terenie Hal EXPO w Łodzi odbyła się XIX edycja Międzynarodowych Targów Ferma Świń i Drobiu w połączeniu z XVI edycją Międzynarodowych Targów Ferma Bydła. Jak szacują organizatorzy w tym roku liczba odwiedzających uplasowała się na poziomie zeszłorocznego rekordu, czyli blisko 29 tys. osób.

Dogodny dojazd do Łodzi dzięki połączeniu autostradowemu, jak również lokalizacja w centrum kraju przyczyniły się do wysokiej frekwencji zwiedzających. A było co zwiedzać. Na powierzchni ponad 15 000 m2 zgromadziło się 255 wystawców z Polski oraz zagranicy, prezentujących cały wachlarz usług związanych z szeroko pojmowanym rolnictwem od doradztwa poprzez ofertę handlową dotyczącą maszyn, wyposażenia, żywienia i genetyki.

Targi zostały już tradycyjnie, jak co roku, wzbogacone o panele dyskusyjne, konferencje naukowo-techniczne, debaty na bieżące tematy nurtujące środowisko hodowców i producentów trzody chlewnej. Wśród tematów Forum Hodowli Trzody Chlewnej, które cieszyły się największym zainteresowaniem wśród uczestników targów, był temat dotyczący dofinansowania inwestycji w ramach PROW 2014-2020 z uwzględnieniem wymagań dobrostanu świń zaprezentowany przez Mariusza Tatka z CDR Brwinów. Podczas sobotniej debaty prowadzonej przez redakcję TOP AGRAR Polska zadanym tematem do otwartej dyskusji był temat „Tucz kontraktowy, czy pomoże w odbudowie produkcji świń w Polsce?”. Temat ten wzbudza wiele kontrowersji i przyczynił się do ożywionej dyskusji w szerokim gronie uczestników. 

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj