Components for crossbred boars production:

   Duroc
   Pietrain
   Hampshire

Components for crossbred gilts production:

   PLW
   PL
   Pulawska

The main effect of the breeds crossing is the improvement in desired performance traits in crossbreds in comparison to purebred animals and better pig production profitability.
 

Fattening and slaughtering performance levels 

Breed

Standardized daily gain
(g)

Average backfat thickness
(mm)

Loin "eye" height
(mm)

Standardized lean meat content
(%)

BOARS

hampshire x duroc

827

8,5

66

62,5

hampshire x pietrain

704

8,8

60

61,3

duroc x pietrain

690

8,2

61

62,4

GILTS

PLW x PL

625

10,4

57

59,2

pulawska x PLW

591

12,9

53

56,3

pulawska x PL

594

12,7

51

55,3

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj