Jak podaje strona Euractiv.pl, w mediach społecznościowych często pojawiają się informacje o serwowaniu w niektórych krajach UE mięsa wytworzonego w laboratorium ze zwierzęcych komórek, mimo że takie produkty są zakazane w UE. Na przykładzie postów internetowych podkreślano tezę o „drukowaniu” steków w Holandii i ich dostawach do niemieckich restauracji przez firmę Redefine Meat, jednak jest to fałszywa informacja. Opisywany proces produkcji laboratoryjnego mięsa jest przekłamany, gdyż nie istnieją restauracje, które podają takie mięso, a firma Redefine Meat specjalizuje się w produkcji wyłącznie roślinnych substytutów mięsa, nie korzystając z surowców pochodzenia zwierzęcego. Mimo że informacje o tym pojawiały się w różnych językach, zawsze były dezinformacją. Redefine Meat dostarcza swoje produkty wyłącznie do restauracji wegańskich, nie zawierając w nich żadnych składników mięsnych. Produkty te są legalnie dopuszczone do sprzedaży w UE przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), ale mięso wyprodukowane w laboratoriach nie posiada takiego zezwolenia. Włochy jako pierwszy kraj UE, wprowadziły „na zapas” zakaz produkcji, importu i sprzedaży takiego mięsa, a za złamanie zakazu grozi grzywna nawet do 60 tys. euro. Obecnie jedynym krajem, w którym można kupić tego typu mięso, jest Singapur.

Źródło: www.euracity.pl

LINK

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj