W obliczu kryzysu rolnego i protestów rolników Francja opublikowała dekret zakazujący używania nazw mięsnych w odniesieniu do produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy Sąd Najwyższy UE ma jeszcze wydać orzeczenie wyjaśniające zgodność takiego posunięcia z unijnymi przepisami prawnymi.
Premier Gabriel Attal ogłosił w dn. 27 lutego, że „był to wniosek naszych rolników: dzisiaj został opublikowany dekret zakazujący nadawania produktom roślinnym nazw stek, eskalopka lub szynka”.
Dekret ten, będący częścią nowego francuskiego „planu suwerenności” w zakresie hodowli zwierząt gospodarskich, obejmującego pomoc w wysokości 400 mln euro, stanowi od dawna żądanie podmiotów działających w tym sektorze.
Zgodnie z nowym francuskim prawem, wśród określeń, których użycie „jest zakazane do oznaczania środków spożywczych zawierających białka roślinne, znajdują się: filet, polędwica, rumsztyk, stek, eskalopka, szynka, flanka i karkówka”.
źródło: www.foodfakty.pl