Na całym świecie marnuje się około jednej trzeciej żywności przeznaczonej do spożycia przez ludzi, a w samej Europie rocznie powstaje około 88 milionów ton odpadów spożywczych.
Choć żywność może nie nadawać się już do spożycia przez ludzi ze względu na wady produkcyjne lub powstałe podczas transportu, czy też przechowywania oraz defekty opakowań, nadal może stanowić cenne źródło energii i składników odżywczych, takich jak łatwo przyswajalna skrobia, cukry proste i tłuszcze.
Naukowcy z Agricultural Research Switzerland (Agroskop) i Uniwersytetu w Mediolanie wykazali, że karmienie świń odpadami żywnościowymi nie ma wpływu na jakość mięsa. Wyniki badań nie wykazały negatywnego wpływu na wyniki wzrostowe w tuczu przed i końcowym ani wpływu na zawartość tłuszczu całkowitego w tuszy. W przypadku słodkich komponentów odnotowano jednak powstawanie większej ilości tłuszczu w jamie brzusznej niż w dawce zawierającej pokarmy słone.
Stosowanie w paszy dla świń słonych i słodkich produktów spożywczych, które nie nadają się już do spożycia przez ludzi, to interesujący sposób na ograniczenie marnowania żywności i ograniczenie śladu węglowego w produkcji żywności.