Sto gramów mięsa zawiera 25% wysokiej jakości białka oraz ważne składniki odżywcze. Jednak mimo istotnej roli mięsa w diecie popularność zyskuje przekonanie, że rośliny mogą zastąpić produkty mięsne, a pasze, którymi karmi się zwierzęta, mogą posłużyć w wyżywieniu ludzkości w większym stopniu. Tymczasem brak mięsa w posiłkach może skutkować niebezpiecznymi niedoborami składników i prowadzić do chorób, w tym depresji.
- Diety niedoborowe, niedostarczające organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników budulcowych i energetycznych, muszą negatywnie wpływać na rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka, a szczególnie jego układu nerwowego – informuje prof. Jarosław Całka z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.
Ministerstwo rolnictwa będzie bronić mięsnych wyrobów. Nazwy "szynka" czy "kiełbasa" zarezerwowane jedynie dla produktów z mięsa Ministerstwo Rolnictwa, postanowiło ukrócić nadużywanie terminów dotyczących nazw mięsnych w stosunku do produktów wegetariańskich.
Źródło: tygodnik-rolniczy.pl