Sto gramów mięsa zawiera 25% wysokiej jakości białka oraz ważne składniki odżywcze. Jednak mimo istotnej roli mięsa w diecie popularność zyskuje przekonanie, że rośliny mogą zastąpić produkty mięsne, a pasze, którymi karmi się zwierzęta, mogą posłużyć w wyżywieniu ludzkości w większym stopniu. Tymczasem brak mięsa w posiłkach może skutkować niebezpiecznymi niedoborami składników i prowadzić do chorób, w tym depresji.

- Diety niedoborowe, niedostarczające organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych składników budulcowych i energetycznych, muszą negatywnie wpływać na rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka, a szczególnie jego układu nerwowego – informuje prof. Jarosław Całka z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego.

 

Ministerstwo rolnictwa będzie bronić mięsnych wyrobów. Nazwy "szynka" czy "kiełbasa" zarezerwowane jedynie dla produktów z mięsa Ministerstwo Rolnictwa, postanowiło ukrócić nadużywanie terminów dotyczących nazw mięsnych w stosunku do produktów wegetariańskich.

Źródło: tygodnik-rolniczy.pl

LINK

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj