Białko jest niezbędnym elementem diety, a jego niedobór powoduje spadek masy mięśniowej, zaburzenia pamięci i koncentracji, a także pogorszenie stanu skóry, włosów i paznokci. Na niedobór białka najbardziej narażone są osoby chore, niedożywione, a także intensywnie trenujące.
Naukowcy przeprowadzili kolejne badania, które potwierdziły, że białko zawarte w mięsie jest bardziej cenne niż pochodzenia roślinnego. Wyniki badań krwi uczestników badania, którzy spożyli posiłki zawierające chudą wieprzowinę, wykazały wyższy poziom aminokwasów niż w przypadku posiłku z czarną fasolą. Oznacza to, że równe porcje pokarmów zawierających białko zwierzęce i roślinne nie zapewniają takiej samej zawartości i biodostępności aminokwasów niezbędnych dla metabolizmu białek u ludzi młodych i starszych.
Pamiętajmy, że w zbilansowanej diecie istotna jest nie tylko ilość dostarczanego białka, lecz również jego przyswajalność. Różnice w strawności lub biodostępności białek dietetycznych powinny być uwzględniane w wytycznych dietetycznych.
Źródło: