Światowa Organizacja Zdrowia opublikowała raport pt. „Diety roślinne i ich wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko ”, w którym zwraca uwagę na żywność pochodzenia roślinnego i jej negatywny wpływ na zdrowie, zrównoważony rozwój i środowisko.

Według dokumentu WHO substytuty roślinne, to żywność przetworzona. Oznacza to, że mają one wysoką gęstość energetyczną, wysoką zawartość sodu, tłuszczów nasyconych i cukrów prostych, a przy tym są ubogie w błonnik, witaminy i niezbędne minerały. Krótko mówiąc, jest to kombinacja szkodliwa dla zdrowia, która nie ma nic wspólnego z wartością odżywczą naturalnej żywności pochodzenia zwierzęcego, którą rzekomo zastępują. Nie są równoważne, nawet jeśli nazywają siebie „analogami mięsa” lub „substytutami mleka”.

komunikacie prasowym WHO zauważa, że ​​„ badania wykazały, że częste spożywanie tej wysoce przetworzonej żywności ma negatywny wpływ na zdrowie, w tym zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, chorób sercowo-naczyniowych oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych.  Sytuacja jest niepokojąca, ponieważ konsumenci są przekonani, że te produkty są zdrowe, ponieważ są pochodzenia roślinnego, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest”. Według WHO, roślinne substytuty mięsa i mleka szkodzą zdrowiu, nie mając nic wspólnego z wartościami odżywczymi produktów, których rzekomo zastępują.

Jak wyjaśnia dr Kremlin Wickramasinghe, szef Europejskiego Biura WHO ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób Niezakaźnych: „Diety roślinne mogą się bardzo różnić od siebie i nie powinny być z reguły  uważane za zdrowe. Te zróżnicowanie uniemożliwia rządom przyjmowanie korzystnych dla zdrowia norm żywieniowych, co może nieść potencjalnie negatywne konsekwencje dla zdrowia populacji”.

Z tego powodu WHO/Europa zaleca przeprowadzenie badań opartych na rzeczywistych wzorcach żywieniowych w celu dostarczenia jasnego i spójnego przesłania. Dlatego konieczne jest przeanalizowanie wartości odżywczej roślinnych substytutów mięsa i mleka oraz porównanie ich z odpowiednikami pochodzenia zwierzęcego. Może mieć to kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o zdrowie.

Źródło: carnisostenibili.it

Link do artykułu

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj