Prognoza rolnicza OECD-FAO na lata 2021-2030 zapewnia wgląd w światową produkcję i konsumpcję wieprzowiny na następne dziesięć lat.
(Produkcja wieprzowiny i pogłowie. Źródło: OECD/FAO (2021), „OECD-FAO Agricultural Outlook”, OECD Agriculture Statistics (baza danych), http://dx.doi.org/10.1787/agr-outl-dataen.)Przewiduje się, że światowe spożycie wieprzowiny wzrośnie do 127 mln ton w ciągu najbliższych dziesięciu lat i będzie stanowić 33% całkowitego wzrostu spożycia mięsa. W przeliczeniu na mieszkańca oczekuje się, że spożycie wieprzowiny nieznacznie wzrośnie w okresie objętym prognozą, podczas gdy jego spożycie spadnie w większości krajów rozwiniętych. Na przykład w Unii Europejskiej przewiduje się spadek, ponieważ zmiany w składzie populacji wpływają na skład diety, które będą faworyzować drób zamiast wieprzowiny; ten pierwszy jest nie tylko tańsza, ale postrzegany jako zdrowszy wybór. Oczekuje się, że w krajach rozwijających się spożycie wieprzowiny na mieszkańca, które jest o połowę mniejsze niż w krajach rozwiniętych, nieznacznie wzrośnie w okresie objętym prognozą. Tempo wzrostu utrzymuje się w większości krajów Ameryki Łacińskiej, gdzie spożycie wieprzowiny na mieszkańca gwałtownie wzrosło, poparte korzystnymi cenami względnymi, które sprawiły, że wieprzowina jest jednym z ulubionych rodzajów mięs, podobnie jak drób, aby zaspokoić rosnący popyt ze strony klasy średniej. Przewiduje się, że kilka krajów azjatyckich, które tradycyjnie spożywają wieprzowinę, zwiększy konsumpcję w przeliczeniu na mieszkańca, gdy ASF zostanie eradykowany.
5 lipca, 2021/ FAO.
http://www.fao.org/
Źródło: www.3trzy3.pl