Choć dzięki postępowi hodowlanemu dzisiejsze lochy rodzą liczne mioty, wciąż wyzwaniem pozostaje wysoki wskaźnik martwych prosiąt oraz niska masa urodzeniowa. Z danych przedstawionych przez Pietera Langedijka – naukowca Trouw Nutrition – wynika, że uważna obserwacja prosiąt oraz lochy może zmniejszyć niedobór tlenu w trakcie porodu i ilość martwych prosiąt w miocie.

Naukowcy na podstawie badań krwi wykazali różnice w poziomie wapnia u loch w zależności od długości trwania porodu. Postawiono hipotezę, iż ból związany z porodem działa jako stresor, który może blokować wydzielanie oksytocyny – hormonu odpowiedzialnego za skurcze macicy. Na podstawie poziomu mleczanu (będącego wskaźnikiem natlenienia) we krwi pobranej z pępowiny,  zaobserwowano, że poziom tego związku rośnie wraz z długością trwania porodu, a niedotlenienie prosiąt negatywnie wpływa na ich rozwój i przeżywalność (wolniejsze wypijanie siary i mniejsza zdolność pobrania jej w ciągu pierwszych 24 godzin życia).

Wyniki badań skłoniły naukowców do opracowania dodatku, którego celem byłoby skrócenie czasu porodu i zwiększenie poziomu natlenienia krwi prosiąt. Produkt taki działałby na zasadzie mobilizacji zapasów wapnia z kości w momencie porodu, utrzymując jego optymalny poziom we krwi. Ponadto  zawierałby składniki poprawiające przenoszenie tlenu z krwi matki przez łożysko, zapewniając odpowiednią ilość tlenu prosiętom.

W innym projekcie specjaliści koncentrują się na poprawie masy urodzeniowej prosiąt. Zauważono bowiem silny związek między wielkością łożyska, a ostateczną masą w momencie porodu oraz dysproporcje pomiędzy jego rozmiarem u najlżejszych i najcięższych prosiąt.

Źródło: www.feednavigator.com/

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj