Amerykański Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FDA) po raz pierwszy zatwierdził modyfikację genetyczną zwierząt, która może być wykorzystywana zarówno do produkcji żywności, jak i środków leczniczych dla ludzi.

Jak niedawno podał FDA, są to świnie, których informacja genetyczna została zmodyfikowana genetycznie, tak że ich komórki nie przenoszą już na powierzchni tak zwanego cukru alfa-gal. Oznacza to, że mięso może być również spożywane przez osoby z zespołem alfa-gal (AGD), które mają alergię na cukier alfa-gal i dlatego nie mogą jeść czerwonego mięsa. Ponadto, przy użyciu świń, można by stosować wyroby medyczne, takie jak środki powodujące krzepnięcie krwi, które staną się bezpieczniejsze dla osób z AGD.

W oficjalnej procedurze testowej zbadano między innymi bezpieczeństwo modyfikacji genetycznej dla konsumentów mięsa. Zgodnie z tym, żywność ze świń GalSafe jest bezpieczna do spożycia przez ogół populacji. Ponadto nie oczekuje się, że genetycznie zmodyfikowane zwierzęta będą miały jakikolwiek wpływ na środowisko poza analogicznym wpływem, jak świnie hodowane tradycyjnie bez stosowania inżynierii genetycznej.

Modyfikacja genetyczna została opracowana przez firmę medyczną Revivicor. Mięso genetycznie zmodyfikowanych świń będzie początkowo sprzedawane wyłącznie drogą wysyłkową. Jak dotąd jeden z gatunków łososia był jedynym zmodyfikowanym genetycznie zwierzęciem dopuszczonym do spożycia przez ludzi w Stanach Zjednoczonych. Istnieje również kilka genetycznie zmodyfikowanych gatunków zwierząt wykorzystywanych do produkcji leków, w tym koza.

 

Źródło: www.topagrar.pl

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj