W świetle rosnącej populacji na świecie i przewidywanego 20-procentowego wzrostu popytu na produkty zwierzęce do roku 2050, FAO wskazuje na pilną potrzebę ograniczenia emisji gazów cieplarnianych pochodzących z hodowli zwierząt. Opublikowany podczas konferencji ONZ w sprawie zmian klimatycznych COP28 raport wytycza nowe ścieżki w kierunku niższych emisji.

W 2015 r. hodowla zwierząt była odpowiedzialna za około 6,2 miliarda ton ekwiwalentu emisji CO2 rocznie, co stanowi 12% wszystkich antropogenicznych emisji gazów cieplarnianych. Raport FAO wskazuje, że bez interwencji emisje mogłyby osiągnąć 9,1 GtCO2eq do 2050 r. Największy udział w emisji ma bydło – 62%, następnie świnie (14%), kurczaki (9%), bawoły (8%) i małe przeżuwacze (7%).

Propozycje ograniczenia emisji zawarte w raporcie opierają się na zwiększeniu wydajności w całym łańcuchu żywnościowym, w tym zwierząt hodowlanych. FAO wskazuje też na ogromne korzyści płynące z włączenia produktów ubocznych pochodzenia rolno-spożywczego do żywienia trzody chlewnej. Według badań zastąpienie co najmniej 39% komponentów paszowych w dawce odpadami z gospodarstw domowych i przemysłu żywnościowego spowodowałoby zmniejszenie strat azotu o nawet 53% oraz zmniejszenie zapotrzebowania na soję o 31 Mt i zboża o 20 Mt rocznie.

Ostatecznym celem raportu jest pomoc sektorowi hodowlanemu w przyczynieniu się do ograniczenia wzrostu temperatury na świecie do poziomu poniżej 2 stopni Celsjusza. 

Źródło: Fao.org

LINK

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj