Niedawno przeprowadzone badanie na Uniwersytecie Stanforda sugeruje, że proste zmiany w diecie, takie jak zastąpienie mleka krowiego, kurczaka i wołowiny alternatywami produktami bez nabiału i białka zwierzęcego, mogą zmniejszyć ślad węglowy w USA. Jednak te pozornie proste rozwiązania niekoniecznie są bardziej zrównoważone i mogą mieć poważne konsekwencje żywieniowe i wpływ na zdrowie publiczne.

Badaniach, w których wykorzystano dane o nawykach żywieniowych, objęło ponad 7 700 konsumentów w USA, w tym dzieci i dorosłych, skupiło się na identyfikacji żywności o wysokiej emisji i skutkach jej zamiany na produkty o niższym śladzie węglowym. Zalecenia polegały m.in. na zastąpieniu kurczaka, wołowiny i mleka krowiego roślinnymi odpowiednikami. Według badaczy taka zmiana nawyków może zmniejszyć ślad węglowy w diecie Stanów Zjednoczonych o ponad 35%.

Należy jednak zadać sobie pytanie, czy jest to rzeczywiście bardziej zrównoważona i pożywna opcja. Aby stworzyć naprawdę zrównoważony system żywnościowy, należy wziąć pod uwagę nie tylko emisję gazów cieplarnianych na kilogram produktu, ale również ich wartość odżywczą, sposób użytkowania gruntów, zużycie wody, środków chemicznych. Zrównoważone systemy produkcyjne powinny uwzględniać mocne i słabe strony różnych regionów świata i stawiać na pierwszym miejscu praktyki przyjazne dla środowiska i społeczności.

 

Źródło: www.globalfoodjustice.com

Link

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj