Niemieccy naukowcy w ramach krajowego projektu badawczego FINGER porównali skuteczność i wpływ na środowisko immunokastracji oraz kastracji chirurgicznej. Ocenie poddano również zdrowie zwierząt, jakość mięsa i przydatność do przetwórstwa, oraz opinię konsumentów.
Badacze we wspólnej deklaracji podkreślili, że immunokastracja nie ma istotnego niekorzystnego wpływu na jakość produktu i stanowi bardziej przyjazną zwierzętom, bezpieczną i ekologicznie zrównoważoną alternatywę dla kastracji chirurgicznej. Ponadto poparli również żądanie o umożliwienie immunokastracji w produkcji ekologicznej. Sygnatariusze uważają, że oddzielne etykietowanie i sortowanie zwierząt lub tusz poddanych immunokastracji, co de facto obniża wartość, nie jest ani konieczne, ani obiektywnie uzasadnione.
Główne wnioski zawarte w deklaracji:
- Bilans CO2 produkcji mięsa świń poddanych immunokastracji jest o 6-10% lepszy niż świń kastrowanych chirurgicznie, przede wszystkim ze względu na lepsze wykorzystanie paszy i tempo wzrostu,
- Jakość tuszy, mięsa i tłuszczu knurków poddanych immunokastracji i tuczników jest porównywalna, przy czym płeć odgrywa podrzędną rolę w zakresie przydatności do przetwórstwa
- Ogółem i niezależnie od płci nie występują wady dojrzewania mięsa (PSE czy DFD), natomiast z sensorycznego punktu widzenia można określić bardzo niską zawartość tłuszczu śródmięśniowego,
- W przypadku immunokastracji nieprzyjemny zapach mięsa występuje jedynie w pojedynczych przypadkach, porównywalnie z częstością występowania u knurów kastrowanych chirurgicznie.
Całość artykułu link
Źródło: rind-schwein.de