W ostatnich latach nasilają się głosy nawołujące do radykalnej transformacji światowych systemów żywnościowych i przejścia z białka zwierzęcego na roślinne. Panuje bowiem przekonanie, że żywność roślinna jest zdrowsza i niskokaloryczna. Chociaż transformacja ma na celu zmniejszenie śladu węglowego i negatywnych skutków zdrowotnych wynikających z wysokiego spożycia białka zwierzęcego, niektóre działania mogą mieć negatywne konsekwencje zarówno dla zdrowia ludzi, jak i środowiska.

Podmioty komercyjne podjęły intensywne działania w stronę „wielkiej transformacji zakładów", których wynikiem jest pojawienie się nowatorskich, ultra-przetworzonych produktów roślinnych. Są to produkty pozbawione składników odżywczych i błonnika, a czasami zawierające dużą ilość cukru, przemysłowych tłuszczów trans i dodatków syntetycznych. Naukowcy alarmują, że rosnący udział roślinnej żywności ultra-przetworzonej w gospodarstwach domowych stanowi poważny problem dla zdrowia publicznego, ponieważ niesie za sobą ryzyko wielu chorób i zaburzeń, a nadmierne spożycie przyczynia się do wzrostu śmiertelności.

Chociaż dyskusja o roślinnych źródłach białka w mediach jest głośna, wciąż często pomijany jest wpływ przemysłowego przetwarzania żywności na funkcje poznawcze i zdrowie. Z dostępnych badań wynika, że ​​wzrost popularności ultra-przetworzonej żywności roślinnej, w tym roślinnych zamienników mięsa, nie leży w interesie zdrowia psychicznego. W dodatku należy podkreślić, że nie każdy posiłek roślinny jest z zasady zdrowy. Mięso może być również bezpiecznym źródłem pełnowartościowego białka i wielu innych niezbędnych dla człowieka składników odżywczych.

Źródło: Prescott, S. L., D'Adamo, C. R., Holton, K. F., Ortiz, S., Overby, N., Logan, A. C. (2023). Beyond Plants: The Ultra-Processing of Global Diets Is Harming the Health of People, Places, and Planet. International Journal of Environmental Research and Public Health20(15), 6461.

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej 
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warszawa
tel. +48 22 723 08 06
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Modernizacja strony internetowej www.polsus.pl sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

 

© Wszelkie Prawa Zastrzeżone - 2017
Projekt i wykonanie CFTB.PL

UWAGA! Ten serwis używa plików cookies.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Wszystko o plokach cookies tutaj