Podczas niedawnej wizyty w Chinach fiński minister rolnictwa wyraził nadzieje na rozpoczęcie eksportu wieprzowiny i mleka w proszku do tego kraju w 2015 r. Otwarcie rynku chińskiego pozwoliłoby chociaż na częściowe złagodzenie skutków rosyjskiego embarga na import żywności z krajów UE. Latem tego roku chińscy urzędnicy skontrolowali fińskie rzeźnie i inne obiekty i wyniki tych inspekcji są pozytywne. Do końca tego roku powinien zakończyć się proces autoryzacji, a wysyłki mogłyby rozpocząć się w 2015 r. Początkowo zezwolenia na eksport dotyczyłyby całych tusz wieprzowych. W Chinach jest również duży potencjał do ulokowania takich elementów jak np. uszy świńskie, na które nie ma dużego popytu w Finlandii. Negocjacje dotyczące rozwoju fińskiego eksportu żywności do Chin trwają już od 7 lat.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 16.09.14

 

 

 



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand