Pomimo zwiększenia produkcji w ostatnich latach, Gruzja importuje nadal około połowę krajowego spożycia wieprzowiny. Według danych gruzińskiego urzędu statystycznego, w 2013 r. produkcja wieprzowiny i wyniosła 14,9 tys. ton i wobec 2012 r. wzrosła o 24%. Import zwiększył się w tym czasie o 25% do 14,7 tys. ton. W ciągu ostatnich trzech lat poziom wytwarzania wzrósł o 16%, a import ponad dwukrotnie z 6,5 tys. ton w 2010 r. Zdaniem eksportów w nadchodzących kilku latach dynamika wzrostu popytu na wieprzowinę w Gruzji spadnie, a jednocześnie zaostrzy się konkurencja między krajowymi i importowanymi produktami. Tegoroczny poziom produkcji będzie nieznacznie niższy niż przed rokiem z uwagi na spadek krajowego pogłowia trzody, wrośnie natomiast import.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Pig Progress z dn. 29.09.14


Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand