Według danych Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do sierpnia br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,8 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 9,1% mniej niż w tym samym okresie 2013 r. W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (817 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (790 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 10% i 8% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu – prawie o jedną trzecią do 60 tys. ton – dotyczył jednak świeżego mięsa.

Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Niemiec i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia i Węgry. W omawianym okresie br. wzrosły o jedną trzecią wysyłki żywej trzody chlewnej z UE do ok. 24 tys. ton, głównie dzięki ponadtrzykrotnie wyższym dostawom z Chorwacji (ok. 12 tys. ton). W ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 23 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 0,4% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (63%). Największym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się jednak o 1% w skali roku do 11,5 tys. ton, wzrosły natomiast o jedną trzecią zakupy serbskiego tłuszczu wieprzowego do 2,5 tys. ton oraz o ponad połowę norweskiego mięsa i przetworów do 2 tys. ton.

 

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej



Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand