Zakres programowy szkolenia - blok trzody chlewnej
|
Dobór ras do chowu trzody chlewnej
- Znaczenie chowu trzody chlewnej, stan hodowli i produkcji świń, oddziaływanie rynku na produkcję świń i jej opłacalność, zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników,
- Wybrane rasy trzody chlewnej w Polsce i na świecie,
- Wykorzystanie krzyżowania w praktyce produkcyjnej,
- Użytkowanie rozpłodowe świń, wychów loszek i knurków.
|
Zasady żywienia trzody chlewnej:
- Zapotrzebowanie i dawki pokarmowe dla poszczególnych grup wiekowych trzody chlewnej,
- Wpływ genotypu, przemiany materii i retencji białka na zapotrzebowanie pokarmowe i efektywność tuczu,
- Podstawowe pasze w żywieniu trzody chlewnej,
- Praktyczne przykłady żywienia trzody chlewnej: prosiąt, warchlaków, tuczników oraz loch i knurów,
- Wpływ użytkowości tucznej i rzeźnej na ekonomiczną efektywność tuczu.
|
Warunki utrzymania trzody chlewnej
- Wymagania środowiskowe chowu trzody chlewnej (wymiary stanowisk, powierzchnia wybiegów, posadzki, ciągi komunikacyjne, mikroklimat pomieszczeń, zaopatrzenia w wodę, oświetlenie i systemy wentylacyjne,
- Systemy żywienia,
- Systemy usuwania odchodów, zasady przechowywania obornika, gnojówki i gnojowicy, gromadzenia odpadów stałych (płyty obornikowe i zbiorniki na gnojówkę),
- Urządzanie i zarządzanie gospodarstwem rolnym produkującym trzodę chlewną,
- Warunki zoohigieniczne, ochrona zwierząt oraz ochrona środowiska,
- Wymagania weterynaryjne w zakresie utrzymania poszczególnych grup wiekowych,
- Profilaktyka i bioasekuracja trzody chlewnej.
|
Wymagania jakościowe i czynniki warunkujące wysoką jakość mięsa
- Ocena jakości tusz i mięsa,
- Zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników,
- Warunki dopuszczenia trzody chlewnej do skupu – wymagania ogólne i wymagania jakościowe (klasyfikacja żywca wieprzowego), badania żywca wieprzowego,
- Rola systemów jakości produkcji w doskonaleniu jakości tusz i mięsa,
- Systemy jakości oraz ich wdrażanie w na etapie produkcji, przetwórstwa i dystrybucji na tle polityki jakości – standardy, systemy atestów i certyfikacji, jakość według norm ISO,
- Systemy jakości w Polsce na tle UE,
- Genetyczne uwarunkowanie jakości tusz i mięsa,
- Czynniki środowiskowe wpływające na jakość mięsa.
|
Grupy producentów
- Promowanie wspólnego działania rolników,
- Uregulowania prawne dotyczące funkcjonowania grup producenckich,
- Formy prawne w jakich może działać grupa producencka,
- Rejestracja grupy producentów rolnych,
- Plan działania grupy,
- Dobre praktyki działania w grupie producentów rolnych,
- Zalety zrzeszania się producentów rolnych,
- Wsparcie finansowe dla grup producentów rolnych,
- Symulacja ekonomiczna działania pojedynczego i działania w grupie,
- Zwiększenie korzyści członka grupy.
|
Ocena efektywności produkcji
- Koszty produkcji,
- Kalkulacja opłacalności produkcji w różnych systemach chowu trzody chlewnej i dla różnej jakości produkcji,
- Czynniki warunkujące wysoką opłacalność produkcji,
- Ocena efektywności nakładów na poprawę jakości produkcji żywca wieprzowego.
|