PZHiPTCh „POLSUS” w ramach powołanego w 2009 roku konsorcjum w skład, którego wchodzą następujące podmioty:

  • „Agroexpert” Ośrodek Badań i Doradztwa dla Rolnictwa Henryk Runowski – podmiot uprawniony do reprezentacji
  • Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
  • Polski Związek Hodowców i Producentów trzody Chlewnej „POLSUS”
  • Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
  • Związek Polskie Mięso
  • Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
  • Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego

pozyskał środki z Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA) na organizację szkoleń dla rolników z zakresu: „Produkcji mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji”.

Termin realizacji szkoleń to lata 2010-1012 przy następujących założeniach:

  • Szkolenia jednodniowe
  • Grupy max.  po 40 osób
  • Szkolenia odbywają się w blokach tematycznych:  mięso wołowe, wieprzowe, drobiowe i baranie
  • Każdy uczestnik może uczestniczyć w kilku blokach
  • Uczestnik otrzymuje certyfikat ukończenia szkolenia

Zakres programowy szkolenia - blok trzody chlewnej

Dobór ras  do chowu trzody chlewnej

  • Znaczenie chowu trzody chlewnej, stan hodowli i produkcji świń, oddziaływanie rynku na produkcję świń i jej opłacalność, zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników,
  • Wybrane rasy trzody chlewnej w Polsce i na świecie,
  • Wykorzystanie krzyżowania w praktyce produkcyjnej,
  • Użytkowanie rozpłodowe świń, wychów loszek i knurków.

Zasady żywienia trzody chlewnej:

  • Zapotrzebowanie i dawki pokarmowe dla poszczególnych grup wiekowych trzody chlewnej,
  • Wpływ genotypu, przemiany materii i retencji białka na zapotrzebowanie pokarmowe i efektywność tuczu,
  • Podstawowe pasze w żywieniu trzody chlewnej,
  • Praktyczne przykłady żywienia trzody chlewnej: prosiąt, warchlaków, tuczników oraz loch i knurów,
  • Wpływ użytkowości tucznej i rzeźnej na ekonomiczną efektywność tuczu.

Warunki utrzymania trzody chlewnej

  • Wymagania środowiskowe chowu trzody chlewnej (wymiary stanowisk, powierzchnia wybiegów, posadzki, ciągi komunikacyjne, mikroklimat pomieszczeń, zaopatrzenia w wodę, oświetlenie i systemy wentylacyjne,
  • Systemy żywienia,
  • Systemy usuwania odchodów, zasady przechowywania obornika, gnojówki i gnojowicy, gromadzenia odpadów stałych (płyty obornikowe i zbiorniki na gnojówkę),
  • Urządzanie i zarządzanie gospodarstwem rolnym produkującym trzodę chlewną,
  • Warunki zoohigieniczne, ochrona zwierząt oraz ochrona środowiska,
  • Wymagania weterynaryjne w zakresie utrzymania poszczególnych grup wiekowych,
  • Profilaktyka i bioasekuracja trzody chlewnej.

Wymagania jakościowe i czynniki warunkujące wysoką jakość mięsa

  • Ocena jakości tusz i mięsa,
  • Zasady skupu i oceny wartości rzeźnej tuczników,
  • Warunki dopuszczenia trzody chlewnej do skupu – wymagania ogólne i wymagania jakościowe (klasyfikacja żywca wieprzowego), badania żywca wieprzowego,
  • Rola systemów jakości produkcji w doskonaleniu jakości tusz i mięsa,
  • Systemy jakości oraz ich wdrażanie w na etapie produkcji, przetwórstwa i dystrybucji na tle polityki jakości – standardy, systemy atestów i certyfikacji, jakość według norm ISO,
  • Systemy jakości w Polsce na tle UE,
  • Genetyczne uwarunkowanie jakości tusz i mięsa,
  • Czynniki środowiskowe wpływające na jakość mięsa.

Grupy producentów

  • Promowanie wspólnego działania rolników,
  • Uregulowania prawne dotyczące funkcjonowania grup producenckich,
  • Formy prawne w jakich może działać grupa producencka,
  • Rejestracja grupy producentów rolnych,
  • Plan działania grupy,
  • Dobre praktyki działania w grupie producentów rolnych,
  • Zalety zrzeszania się producentów rolnych,
  • Wsparcie finansowe dla grup producentów rolnych,
  • Symulacja ekonomiczna działania pojedynczego i działania w grupie,
  • Zwiększenie korzyści członka grupy.

Ocena efektywności produkcji

  • Koszty produkcji,
  • Kalkulacja opłacalności produkcji w różnych systemach chowu trzody chlewnej i dla różnej jakości produkcji,
  • Czynniki warunkujące wysoką opłacalność produkcji,
  • Ocena efektywności nakładów na poprawę jakości produkcji żywca wieprzowego.
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand