Ustawa z dnia 23 maja 2009 roku o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych powołała do życia Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego, który stał się podstawowym narzędziem wsparcia marketingu rolnego branży. Z zasobów funduszu wspierane są działania takie jak:
- Informowanie o jakości i cechach, w tym zaletach mięsa wieprzowego
- Promocja spożycia mięsa wieprzowego i jego przetworów
- Udział w wystawach i targach związanych z chowem i hodowlą świń oraz produkcją lub przetwórstwem mięsa wieprzowego
- Badania rynkowe dotyczące spożycia mięsa wieprzowego oraz jego przetwórców
- Badania naukowe i prace rozwojowe mające na celu poprawę jakości mięsa wieprzowego oraz jego przetworów a także prowadzące do wzrostu ich spożycia
- Szkolenia producentów i przetwórców mięsa wieprzowego
- Działalność krajowych organizacji branżowych, w tym ich przedstawicielibiorących udział w pracach specjalistycznych stałych i roboczych komitetów organizacji międzynarodowych lub będących członkami statutowych organów tych organizacji, zajmujących się problemami rynku mięsa wieprzowego
Środki finansowe na rzecz funduszu pobierane są od przedsiębiorców prowadzących działalność z zakresu uboju świń oraz od przedsiębiorców będących płatnikami podatku od towarów i usług, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie wywozu poza terytorium RP żywych świń.
O środki z funduszu mogą ubiegać się ogólnokrajowe organizacje zrzeszające producentów rolnych lub przetwórców produktów rolno-spożywczych mających miejsce zamieszkania albo siedzibę na terytorium RP, którzy produkują lub dokonują obrotu świniami, mięsem wieprzowym lub jego przetworami.
W skład Komisji Zarządzająca Funduszem wchodzą:
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające podmioty prowadzące chów lub hodowlę świń:
- Pan Tadeusz Boruta – Polski Związek Zawodowy Rolników
- Pan Paweł Krajmas – Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”
- Pan Janusz Dominik Walczak – Niezależny Samorządny Związek Zawodowy Rolników Indywidualnych „Solidarność”
- Pan Mariusz Gołębiowski – Związek Zawodowy Rolników „Ojczyzna”
- Pani Ewa Szydłowska – Ogólnopolskie Porozumienie Związków Zawodowych Rolników i Organizacji Rolniczych
Członkowie komisji reprezentujący ogólnokrajowe organizacje zrzeszające zakłady przetwórcze mięsa lub prowadzące działalność w zakresie uboju świń:
- Pan Jacek Marcinkowski – Związek Rzemiosła Polskiego
- Pan Wiesław Różański – Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Pan Roman Miler – Związek Polskie Mięso
Członek komisji reprezentujący Krajową Radę Izb Rolniczych:
- Pan Andrzej Marcin Frąckowiak