Produkcja knurków i loszek mieszańcowych oparta jest o zalecane kombinacje krzyżowania z uwzględnieniem predyspozycji komponentów matecznych i ojcowskich.
Komponenty rasowe do produkcji knurków mieszańcowych: duroc, pietrain, hampshire.
Komponenty rasowe do produkcji loszek mieszańcowych: wbp, pbz, puławska.
Efektem krzyżowania jest poprawa pożądanych cech użytkowych mieszańców w stosunku do zwierząt czystorasowych oraz zwiększenie opłacalności produkcji.
Wyniki oceny w roku: 2021
Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej
Komponenty rasowe |
Płeć |
Przyrost dzienny stand. |
Średnia grubość |
Wysokość oka |
Zawartość mięsa |
hampshire x duroc |
knur |
737 |
8,3 |
61 |
62,5 |
hampshire x pietrain |
knur |
832 |
8,2 |
64 |
63,8 |
duroc x pietrain |
knur |
739 |
8,5 |
62 |
62,9 |
wbp x pbz | loszka | 662 | 10,2 | 58 | 59,4 |
puławska x wbp | loszka | 605 | 12,6 | 53 | 55,9 |
puławska x pbz | loszka | 590 | 12,6 | 52 | 56,0 |