Knury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.
Charakterystyka:
- bardzo dobre wykorzystanie paszy
- szybkie tempo wzrostu
- bardzo małe otłuszczenie
- bardzo duża zawartość mięsa w tuszy
- wrażliwa na stres
Rasa pochodzi z Belgii, gdzie założono pierwszy związek hodowców świń pietrain. Do Polski świnie tej rasy dotarły w 1965 r. jako dar Polonii belgijskiej, angielskiej, francuskiej i szwedzkiej dla Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski).
Ze względu na wybitną mięsność powszechnie stosowana w krzyżowaniu towarowym zwykle jako jeden z komponentów z rasą duroc lub hampshire.
Świnia średniej wielkości o długim, szerokim i mocnym grzbiecie. Określana mianem cztero-szynkowej, dzięki szczególnemu umięśnieniu łopatek i szynek. Łaciato umaszczona, przy czym rozmieszczenie ciemnych i białych łat jest nieregularne, często na białych łatach występuje rude owłosienie. Ma średniej wielkości głowę z prostym lub lekko załamanym ryjem oraz krótkimi i dość szerokimi uszami. Szyja jest krótka, dobrze umięśniona, bez wyraźnego podgardla. Klatka piersiowa jest pojemna o mocno wysklepionych żebrach. Posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.
Wyniki oceny w roku: 2023
Wartość hodowlana
Cecha |
Knurki |
Loszki |
BLUP ZWH |
10,07 |
10,19 |
Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej
Cecha |
Knurki |
Loszki |
Przyrost dzienny stand. (g) |
724 |
667 |
Średnia grubość słoniny stand. (mm) |
7,6 |
7,7 |
Zawartość mięsa w tuszy stand. (%) |
63,7 |
63,5 |
Poziom użytkowości rozpłodowej loch
Cecha |
Wartość |
Liczba prosiąt żywo urodzonych |
11,70 |
Liczba prosiąt odchowanych |
11,09 |
Liczba sutków |
13,97 |