produkt polski

durocKnury przeznaczone są na ojców do krzyżowania towarowego.

Charakterystyka:

  • bardzo dobre wykorzystanie paszy
  • szybkie tempo wzrostu
  • małe otłuszczenie
  • duża zawartość mięsa w tuszy
  • odporne na stres
  • łatwe przystosowanie do zmian środowiskowych

Rasa pochodzi z USA. Powstała w wyniku krzyżowania czerwonych świń gwinejskich i iberyjskich z berkszyrami. Do Polski sprowadzana od lat 70-tych XX w.

Zwierzęta tej rasy, zwłaszcza dorosłe, wykazują dużą odporność na warunki środowiska i duże zdolności adaptacyjne. Cenną cechą świń tej rasy jest nieprzeciętnie dobra jakość mięsa, dlatego stanowią one ważny komponent niemal we wszystkich programach krzyżowniczych.

Świnia o średnich do dużych wymiarach ciała, charakteryzująca się mocną budową, szerokim grzbietem i rozbudowanym zadem z wydatnymi szynkami. Cechuje ją czerwone umaszczenie o różnych odcieniach: od jasnozłotego do mahoniowego. Na średniej wielkości głowie osadzone są nieduże załamane i opadające ku przodowi uszy. Klatka piersiowa jest dobrze wysklepiona. Nogi wysokie, proste i szeroko rozstawione o nieco stromych pęcinach. Jako rasa ojcowska posiada co najmniej 12 prawidłowo rozwiniętych sutków.

 Wyniki oceny w roku: 2023

Wartość hodowlana

Cecha

Knurki

Loszki

BLUP ZWH

10,05

10,06

Poziom użytkowości tucznej i rzeźnej

Cecha

Knurki

Loszki

Przyrost dzienny stand. (g)

777

679

Średnia grubość słoniny stand. (mm)

8,9

10,1

Zawartość mięsa w tuszy stand. (%)

62,0

 60,7

Poziom użytkowości rozpłodowej loch

Cecha

Wartość

Liczba prosiąt żywo urodzonych

11,96

Liczba prosiąt odchowanych

10,90

Liczba sutków

13,50

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand