Chiny zniosły zakaz importu irlandzkiej wieprzowiny wprowadzony przed 18 miesiącami ze względu na skażenie dioksynami. Wycofanie embarga nastąpiło po wizycie irlandzkiego ministra ds. rolnictwa w Pekinie w dn. 22-23 maja br. Irlandzcy producenci trzody przyjęli wiadomość z entuzjazmem, licząc na wzrost cen wieprzowiny na rynku krajowym. W 2008 r. wysyłki mięsa wieprzowego do Chin stanowiły jedną czwartą całego irlandzkiego eksportu tego gatunku mięsa. Kryzys dioksynowy kosztował Irlandię 140 mln EUR. Komisja Europejska przeznaczy 20 mln EUR na pomoc irlandzkiemu sektorowi wieprzowiny.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand