Na początku czerwca br. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa żywności (EFSA) opublikował badania na temat czynników sprzyjających zakażeniu gronkowcem złocistym szczepu MRSA opornego na metycylinę w gospodarstwach hodowlanych trzody chlewnej w UE. Wyniki badań EFSA wskazują, że na zakażenie MRSA u trzody chlewnej wpływ ma wielkość stada. Większe gospodarstwa, hodujące ponad 400 sztuk świń są dwukrotnie bardziej narażone na zakażenie MRSA niż gospodarstwa liczące mniej niż 100 sztuk. Według badań, na zakażenie ma również wpływ przemieszczanie zwierząt. Istnieje pozytywna korelacja pomiędzy liczbą zakażeń w gospodarstwach reprodukcyjnych i produkcyjnych, co wskazuje na przenoszenie MRSA w wyniku przemieszczania się zwierząt między gospodarstwami. Bakterie MRSA zwykle przenoszą się przez bezpośredni lub pośredni kontakt z osobą zakażoną lub nosicielem. Ludzie narażeni są również na zakażenie w wyniku kontaktu z zakażonymi zwierzętami (np. hodowcy, weterynarze i ich rodziny). Obecnie nie ma dowodów na przenoszenie MRSA w wyniku spożycia lub obróbki skażonej żywności.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. EFSA, Agra Europe Weekly