Duńscy producenci trzody chlewnej wyrazili dobrowolną zgodę na dwuletnią przerwę w stosowaniu antybiotyków z grupy cefalosporyn. Inicjatywa ma na celu zahamowanie rozwoju szczepów bakterii opornych na antybiotyki, co ma bardzo duże znaczenie w leczeniu ludzi. Szybki rozwój mechanizmów oporności bakterii ogranicza możliwości terapeutyczne oraz zwiększa koszty leczenia pacjentów. Masowe stosowanie w żywieniu zwierząt antybiotyków z grupy cefalosporyn jako promotorów wzrostu spowodowało wykształcenie przez bakterie mechanizmu produkcji enzymów – beta-laktamaz o szerokim spektrum substratowym (ESBL). Enzymy te powodują inaktywację antybiotyków stosowanych w medycynie. Duńskie Centrum Produkcji Trzody zapowiedziało, że podczas dwuletniego okresu karencji będzie monitorować skutki wprowadzenia zakazu stosowania antybiotyków na oporność bakterii. Jednocześnie, duńskie ministerstwo rolnictwa poinformowało o planach wprowadzenia systemu ostrzegania, tzw. „żółtej kartki” dla weterynarzy i hodowców, którzy stosują w nadmiarze antybiotyki u trzody. W razie wykrycia nadużywania antybiotyków, hodowcy lub lekarze weterynarii będą mieli 9 miesięcy czasu na wprowadzenie działań naprawczych. Jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie, to łamiący prawo będą karani grzywną. System ma zostać wprowadzony najpóźniej jesienią br. Dane duńskich władz sanitarno-weterynaryjnych wskazują na rosnące stosowanie antybiotyków u trzody chlewnej w Danii – w pierwszym kwartale br. wzrosło ono o 8,7% wobec roku ubiegłego. Zużycie antybiotyków z grupy cefalosporyn zmniejszyło się jednak w tym okresie o 5,6%.
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly, BPEX Export Bulletin
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand