Duńscy producenci trzody chlewnej wyrazili dobrowolną zgodę na dwuletnią przerwę w stosowaniu antybiotyków z grupy cefalosporyn. Inicjatywa ma na celu zahamowanie rozwoju szczepów bakterii opornych na antybiotyki, co ma bardzo duże znaczenie w leczeniu ludzi. Szybki rozwój mechanizmów oporności bakterii ogranicza możliwości terapeutyczne oraz zwiększa koszty leczenia pacjentów. Masowe stosowanie w żywieniu zwierząt antybiotyków z grupy cefalosporyn jako promotorów wzrostu spowodowało wykształcenie przez bakterie mechanizmu produkcji enzymów – beta-laktamaz o szerokim spektrum substratowym (ESBL). Enzymy te powodują inaktywację antybiotyków stosowanych w medycynie. Duńskie Centrum Produkcji Trzody zapowiedziało, że podczas dwuletniego okresu karencji będzie monitorować skutki wprowadzenia zakazu stosowania antybiotyków na oporność bakterii. Jednocześnie, duńskie ministerstwo rolnictwa poinformowało o planach wprowadzenia systemu ostrzegania, tzw. „żółtej kartki” dla weterynarzy i hodowców, którzy stosują w nadmiarze antybiotyki u trzody. W razie wykrycia nadużywania antybiotyków, hodowcy lub lekarze weterynarii będą mieli 9 miesięcy czasu na wprowadzenie działań naprawczych. Jeśli sytuacja nie ulegnie poprawie, to łamiący prawo będą karani grzywną. System ma zostać wprowadzony najpóźniej jesienią br. Dane duńskich władz sanitarno-weterynaryjnych wskazują na rosnące stosowanie antybiotyków u trzody chlewnej w Danii – w pierwszym kwartale br. wzrosło ono o 8,7% wobec roku ubiegłego. Zużycie antybiotyków z grupy cefalosporyn zmniejszyło się jednak w tym okresie o 5,6%.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly, BPEX Export Bulletin