Według rosyjskiej minister ds rolnictwa Yeleny Skrynnik, eksport wieprzowiny i drobiu z tego kraju najprawdopodobniej wzrośnie nawet 60-cio krotnie w roku 2020. Nowe technologie hodowli i produkcji zastosowane w Rosji uczyniły ją dużo bardziej konkurencyjną. Rosja zawzięcie dąży do uniezależnienia się od dostaw wieprzowiny z zewnątrz. Poziom eksportu w 2020 roku osiągnie wartość 400 000 ton dla drobiu i 200 000 ton dla mięsa wieprzowego., w porównaniu do 10 000 ton wyeksportowanych w zeszłym roku. Prezydent Dimitri Medwiediew stwierdził, że Rosja zamieni się z jednego z największych importerów tego gatunku mięsa w jednego z największych jego producentów na świecie, jeśli tylko utworzy właściwą infrastrukturę. Dzięki temu Rosja stanie się liczącym się graczem na światowym rynku żywności. Na początku br. prezydent podpisał specjalną doktrynę bezpieczeństwa, w której zapisano, że 85% krajowego spożycia mięsa musi być pokrywane przez lokalną produkcję w roku 2020.
Produkcja mięsa wieprzowego w Rosji wzrośnie w 2010 roku o 5% według prognoz podanych przez rosyjską minister rolnictwa.
 
 
Źródło: Moscow Times za www.pigprogress.net
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand