Według rosyjskiej minister ds rolnictwa Yeleny Skrynnik, eksport wieprzowiny i drobiu z tego kraju najprawdopodobniej wzrośnie nawet 60-cio krotnie w roku 2020. Nowe technologie hodowli i produkcji zastosowane w Rosji uczyniły ją dużo bardziej konkurencyjną. Rosja zawzięcie dąży do uniezależnienia się od dostaw wieprzowiny z zewnątrz. Poziom eksportu w 2020 roku osiągnie wartość 400 000 ton dla drobiu i 200 000 ton dla mięsa wieprzowego., w porównaniu do 10 000 ton wyeksportowanych w zeszłym roku. Prezydent Dimitri Medwiediew stwierdził, że Rosja zamieni się z jednego z największych importerów tego gatunku mięsa w jednego z największych jego producentów na świecie, jeśli tylko utworzy właściwą infrastrukturę. Dzięki temu Rosja stanie się liczącym się graczem na światowym rynku żywności. Na początku br. prezydent podpisał specjalną doktrynę bezpieczeństwa, w której zapisano, że 85% krajowego spożycia mięsa musi być pokrywane przez lokalną produkcję w roku 2020.
Produkcja mięsa wieprzowego w Rosji wzrośnie w 2010 roku o 5% według prognoz podanych przez rosyjską minister rolnictwa.
Źródło: Moscow Times za www.pigprogress.net