Wizyta ministra rolnictwa Meksyku w Brazylii w czerwcu br. była ostatnią z serii wizyt przedstawicieli krajów, które wprowadziły embargo na import brazylijskiej wieprzowiny. W ciągu ostatnich kilku miesięcy Brazylia przyjęła delegacje z 5 państw-importerów mięsa wieprzowego na świecie – USA, Korei Płd., Chin, UE oraz Meksyku. Do tej pory jedynie Japonia – największy na świecie importer wieprzowiny, nie odbyła jeszcze wizyty w Brazylii. Według brazylijskiego stowarzyszenia eksporterów wieprzowiny – ABIPECS, przynajmniej niektóre z tych krajów wkrótce wznowią zakupy wieprzowiny z Brazylii. Szanse na wznowienie eksportu pojawiły się po tym, jak najważniejszy w produkcji i eksporcie wieprzowiny stan Brazylii – Santa Catarina otrzymał w 2007 r. status stanu wolnego od pryszczycy bez konieczności przeprowadzania szczepień. Największe nadzieje rokują negocjacje z UE (zakończono już wszystkie procedury niezbędne do wznowienia importu). Brazylijska wieprzowina będzie jednak musiała konkurować ceną oraz jakością. Status stanu Santa Catariny oznacza jednak, że wirus pryszczycy nie może być już pretekstem do utrzymywania barier w handlu. Duży postęp osiągnięto również w rozmowach z USA, chociaż ugrupowania amerykańskich farmerów są przeciwne wznowieniu importu z Brazylii.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly