Według prognoz Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i żywności (DAFC) z dn. 18 czerwca br., przeciętna cena skupu żywca wieprzowego w Danii w 2010 r. wyniesie 9,45 DKK/kg (1,27 EUR/kg) – o 0,47 DKK/kg (0,06 EUR/kg) więcej niż w 2009 r. W stosunku do poprzedniej prognozy z marca br. cena ma wzrosnąć o 0,29 DKK/kg (0,04 EUR/kg). Poprawa sytuacji dla sektora wieprzowiny jest w Danii bardziej widoczna niż w innych państwach europejskich. Konkurencyjności duńskiej wieprzowiny sprzyja dywersyfikacja rynków zbytu oraz korzystne zmiany kursów walut – umocnienie dolara amerykańskiego i jena japońskiego wobec euro i korony duńskiej, a także redukcja kosztów produkcji. Znaczna część eksportu lokowana jest poza UE i sprzedawana w dolarach amerykańskich. Największy duński zakład produkcyjny wieprzowiny Danish Crown zanotował w ostatnim czasie znaczny wzrost sprzedaży wieprzowiny do Japonii i Rosji.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly