W dniu 7 lipca br. Parlament Europejski przyjął poprawki do projektu rozporządzenia UE w sprawie tzw. nowej żywności. Europarlametarzyści zażądali wprowadzenia moratorium na sprzedaż żywności podlegającej przetworzeniu w procesach wykorzystujących nanotechnologie do czasu aż zostanie wykazane, że nie stanowi ona zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Obecnie nie istnieją przepisy, które zezwalałyby lub zakazywały sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego od sklonowanych zwierząt. Tymczasem jak wynika z sondaży opinii publicznej, konsumenci nie chcą jeść sera czy też mięsa pochodzących od sklonowanych zwierząt. Parlament Europejski zażądał, aby żywność ze sklonowanych zwierząt została objęta zakazem sprzedaży w specjalnym, odrębnym akcie prawnym. Do czasu jego przyjęcia, w krajach Unii sprzedaż takiej żywności powinna zostać objęta zakazem sprzedaży. Komisarz ds. zdrowia i ochrony konsumentów John Dalli zapowiedział, że do listopada br. przedstawi propozycję Komisji Europejskiej w tej sprawie. Do stanowiska i poprawek Parlamentu musi teraz odnieść się Rada Ministrów UE. Zgodnie z procedurą legislacyjną, rozporządzenie wymaga wspólnej decyzji obu instytucji. Większość państw była dotychczas przeciwna żywności pochodzącej ze sklonowanych zwierząt. Najbardziej otwarte są w tej sprawie Wielka Brytania i Hiszpania.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet