Kryzys ekonomiczny przyczynił się do zmiany przyzwyczajeń konsumentów portugalskich, którzy zaczęli chętniej kupować tańszy drób w porównaniu z droższym mięsem czerwonym. Rynek mięsa szybko zareagował na zmianę popytu, przyczyniając się do 3% wzrostu produkcji mięsa drobiowego w 2009 roku, przy równoczesnym 5,1% spadku produkcji mięsa wieprzowego oraz 2% mniejszej produkcji mięsa wołowego. Produkcja mięsa z kurczaków zwiększyła się o 5,2%, spadła za to produkcja mięsa z indyków (-5,4%) oraz kaczek (-11%). Mniejsza produkcja tych dwóch rodzajów mięsa wynikała z większych kosztów w porównaniu z wytwórstwem mięsa z kurczaków.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: AgraNet
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand