W dn. 21 sierpnia 2010 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie Komisji nr 751/2010 z dn. 20 sierpnia br. na temat wprowadzenia do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) nazwy „Saucisse de Morteau” lub „Jésus de Morteau”. Są to kiełbasy wytworzone na bazie grubo posiekanej i ugniecionej mieszanki chudego mięsa wieprzowego i twardej słoniny wieprzowej. Obszar geograficzny, obejmujący 4 departamenty regionu Franche-Comté we Francji, odpowiada strefie tradycyjnego wytwarzania i wędzenia kiełbas. Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego publikacji w Dz.U.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Dziennika Urzędowego UE
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand