Analitycy z Duńskiej Rady Rolno-Żywnościowej (DAFC) przewidują, że z uwagi na niewielkie zmiany w światowej produkcji, w 2011 r. ceny duńskiej wieprzowiny pozostaną na poziomie zbliżonym do tegorocznych. Spadek produkcji w USA zostanie zbilansowany nieznacznym wzrostem w UE, głównie ze względu na odbudowę pogłowia trzody w niektórych krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Obecne wysokie ceny zbóż mogą wpłynąć na obniżenie produkcji wieprzowiny w dłuższej perspektywie czasowej. Wprowadzenie w UE w 2013 r. nowych przepisów z zakresu dobrostanu trzody, polegających m.in. wycofaniu kojców indywidualnych dla macior ciężarnych, nie będzie miało znaczącego wpływu na rynek wieprzowiny. Wysokie tempo eksportu duńskiego mięsa poza rynek unijny powinno się nadal utrzymać ze względu na korzystny kurs wymiany walut.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly