W ostatnich dniach sierpnia br. Dania i Chiny podpisały w Pekinie porozumienie, na mocy którego na rynek chiński będą mogły być eksportowane duńskie kiełbasy, konserwy i inne przetwory wieprzowe. Do tej pory Dania mogła wysyłać do Chin jedynie świeżą wieprzowinę oraz popularne na tamtejszym rynku produkty uboczne – nogi, uszy, ozory, jelita i ogony świńskie. Podpisanie umowy jest ważnym krokiem w kierunku zacieśnienia relacji handlowych obu krajów. Według Duńskiej Rady ds. Rolnictwa i Żywności (DAFC), wartość sprzedaży produktów rolnospożywczych z Danii do Chin wzrośnie w tym roku o 17% do 5,5 mld DKK. W pierwszym półroczu br. wyeksportowano do Państwa Środka towary o wartości 2,3 mld DKK, co oznacza 41% wzrost wobec analogicznego okresu 2009 r. (1,6 mld DKK).
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly