Według danych chińskiego ministerstwa rolnictwa, ceny wieprzowiny w tym kraju osiągnęły pod koniec sierpnia nowy, rekordowy poziom 17,47 CNY/kg (2,01 EUR/kg). Wzrost notowań rozpoczął się pod koniec czerwca br., a sierpniu ceny hurtowe wynosiły średnio 17,12 CNY/kg (1,96 EUR/kg) i były o 5% wyższe niż przed rokiem. Analitycy przypisują wzrost cen kilku czynnikom: spadkowi przeżywalności prosiąt, wzrostowi cen produkcji (wyższe ceny zbóż) oraz ogólnemu niedoborowi podaży, spowodowanemu chorobami trzody w północno-wschodniej części kraju. Powodzie na południu Chin spowodowały natomiast problemy logistyczne. Ceny wieprzowiny będą nadal rosły z uwagi na zbliżające się święta państwowe. Pogłowie trzody chlewnej w Chinach w lipcu br. wyniosło 440 mln szt. i było o 0,76% wyższe niż przed miesiącem.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly