W I połowie 2010 roku saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami,  żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 481,5 mln euro. Ujemny bilans handlowy odnotowano w przypadku mięsa czerwonego i podrobów, na poziomie - 22,8 mln euro. Na niekorzystny wynik salda w tej grupie towarowej wpłynął znaczny import mięsa wieprzowego, którego sprowadzono 239,2 tys. ton za sumę około 454 mln euro. W omawianym okresie eksport wieprzowiny z Polski wyniósł 99,2 tys. ton, a jego wartość ukształtowała się na poziomie 167,5 mln euro. W I połowie 2010 roku Polska wyeksportowała także 92,8 tys. ton świeżego lub chłodzonego mięsa wołowego o wartości 252,4 mln euro oraz 15,4 tys. ton mrożonej wołowiny o wartości 39,7 mln euro. Saldo wymiany handlowej żywymi zwierzętami było dodatnie, ale obniżyło się w stosunku do I półrocza 2009 roku o 25,1 mln euro do 18,6 mln euro. W handlu bydłem utrzymała się spadkowa tendencja w eksporcie. W I połowie 2010 roku wyeksportowano żywiec wołowy o wartości 50,2 mln euro, tj. o ponad 42% mniejszej niż w I połowie 2009 roku. W przypadku żywca wieprzowego wartość eksportu obniżyła się o 24% do blisko 23 mln euro. Żywiec wieprzowy trafiał przede wszystkim na Węgry (ponad 114 tys. sztuk, czyli 70% eksportu), do Rosji (ponad 24 tys. sztuk, 15% eksportu) oraz na Litwę, a także na Ukrainę, a ponadto na Łotwę, do Włoch i do Niemiec. W imporcie zwierząt największe znaczenie miał żywiec wieprzowy oraz drób. W I połowie 2010 roku sprowadzono do Polski świnie o wartości 46,8 mln euro, tj. o 33,5% mniejszej niż przed rokiem. Wartość importu drobiu zwiększyła się o 14,5% do 28,9 mln euro. Żywiec wieprzowy był przywożony do Polski głównie z Holandii, Danii, Niemiec, Litwy i Łotwy. W I połowie 2010 roku Polska wyeksportowała łącznie 78,7 tys. ton przetworów mięsnych, tj. o 14% więcej niż w analogicznym okresie 2009 roku. Wartość eksportu tych towarów zwiększyła się o blisko 15% do 217,4 mln euro. W omawianym okresie wyeksportowano z Polski 19,8 tys. ton kiełbas o wartości 50,7 mln euro. Kiełbasy eksportowano głównie do Danii, do Wielkiej Brytanii, na Litwę, do Niemiec, do Czech oraz wielu innych krajów. W omawianym okresie import przetworów do Polski wyniósł 9,4 tys. ton i był blisko o 11% mniejszy niż w I połowie 2009 roku. Wartość tego importu obniżyła się o 6% do nieco powyżej 36 mln euro.

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: danych CIHZ i obliczeń własnych

 

Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand