W Irlandii obszar przeznaczony pod rolnictwo ekologiczne podwoił się w ciągu ostatnich 10 lat. Na zielonej wyspie jest obecnie 1632 ekologicznych producentów, którzy gospodarują na 52 390 ha co odpowiada 1,2% gruntów rolnych. Wzrost udziału do 5% będzie wymagał akcji promocyjno marketingowych oraz badań. Producenci ekologicznego mięsa zostali zobligowani do zwiększenia produkcji z 2500 bydła na wewnętrzne potrzeby do 10 tys. aby zaspokoić popyt na ekologiczną żywność w Europie. Irlandia produkuje 27 tys. ekologicznych jagniąt. Rynek żywności ekologicznej wart jest w tym kraju około 90 mln Euro z czego 35% sprzedaży przypada na owoce i warzywa, natomiast 17% na jogurty.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand