W ciągu ostatniej dekady znaczna część norweskich producentów trzody chlewnej opuściła branżę. Na początku 2010 r. w Norwegii zarejestrowano 2400 producentów trzody, a jeszcze przed dziesięcioma laty było ich dwukrotnie więcej. W 2009 r. ponad 100 rolników zrezygnowało z dalszej hodowli, co oznacza 3,4% spadek wobec roku poprzedniego. Wraz z koncentracją produkcji, liczba gospodarstw hodowlanych będzie nadal malała. W chwili obecnej jedna trzecia wszystkich producentów w Norwegii utrzymuje ponad 700 sztuk świń i dostarcza na rynek 75% wolumenu mięsa wieprzowego. Norweska organizacja ds. hodowli i genetyki trzody chlewnej Norsvin prognozuje, że do 2015 r. w Norwegii będzie tylko około tysiąca producentów świń.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand