W okresie od stycznia do lipca br. Czechy sprowadziły 109,21 tys. ton wieprzowiny – o 12% więcej niż przed rokiem. Ponad połowa tej ilości (57,67 tys. ton) pochodziła z Niemiec, które dostarczyły o 21% więcej mięsa wieprzowego niż w tym samym okresie 2009 r. Wzrósł również przywóz z Belgii (o 42% do 7,86 tys. ton), Danii (o 17% do 2,76 tys. ton) oraz Węgier (ponad dwukrotnie do 3,15 tys. ton). Przed przystąpieniem do UE Czechy były samowystarczalne w zakresie podaży mięsa wieprzowego, a jedna piąta produkcji była kierowana na eksport. Od 2004 r. postępuje jednak spadek pogłowia trzody chlewnej w tym kraju, na skutek obniżenia opłacalności i konkurencyjności chowu, a import wieprzowiny systematycznie rośnie.
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly
 
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand