W 2010 r. Chiny zacznie odbudowują import podrobów wieprzowych, gdyż produkcja krajowa nie zaspokaja rosnącego popytu. Według pekińskiego attache handlowego Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA), w ciągu pierwszych siedmiu miesięcy br. przywóz mięsa wieprzowego i podrobów do Chin wzrósł o ponad połowę do 468 tys. ton, a w całym roku może sięgnąć 1 mln ton. Podroby będą stanowiły ponad 70% tegorocznego importu wieprzowiny. W 2010 r. Chiny sprowadzą prawdopodobnie 200 tys. ton wieprzowiny poza podrobami wobec 182 tys. ton w roku ubiegłym. W 2011 r. spodziewany jest wzrost importu do 210 tys. ton. Ostatni wzrost zakupów można przypisać częściowemu złagodzeniu restrykcji, wprowadzonych w ubiegłym roku w związku z epidemią nowej grypy A/H1N1. Prognozuje się, że produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w 2010 r. wyniesie 50 mln ton – o 2% więcej niż przed rokiem. Wraz ze wzrostem gospodarczym, w przyszłym roku spodziewany jest dalszy wzrost zapotrzebowania na mięso wieprzowe oraz wzrost produkcji do 51,6 mln ton. Stado podstawowe loch w 2011 r. obniży się jednak po raz pierwszy od wielu lat, z uwagi na niskie ceny żywca w pierwszej połowie 2010 r., wysokie ceny zbóż, choroby zwierząt oraz likwidację subsydiów do produktywności macior (14,7 USD/szt.).
 
 
Źródło: FAMMU/FAPA na podst. Agra Europe Weekly
Polish Pig Breeders and Producers Association
„POLSUS" 
ul. Ryżowa 90
02-495 Warsaw
phone. +48 22 723 08 06
fax. +48 22 723 00 83
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  

 

© All rights reserved - 2017
Design CFTB.PL

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand